Platforma sodobnega plesa 2021 - Sobivanje

La Macana

Roza samorogi/Pink Unicorns

fizično plesno gledališče

Roza samorogi/Pink Unicorns <em>Foto: Jörg Landsberg</em>
Foto: Jörg Landsberg

La Macana, Theater im Pumpenhaus Münster, Gledališče Bremen, 2018

Predstava traja: 75 min

Po predstavi sledi pogovor z ustvarjalci.

Avtorji: Caterina Varela, Samir Akika, Alexis Fernández
Plesalca: Alexis Fernández, Paulo Fernández
Oblikovanje svetlobe: Afonso Castro
Scena: Tilo Schreieck
Produkcijska vodja: Caterina Varela
Produkcija: La Macana
Koprodukcija: AGADIC, Gledališče v Münsterju, Gledališče Bremen

"Na zaklenjenem zaslonu na telefonu mojega sina je roza samorog. Ko sem bil najstnik, sem ostajal daleč stran od vsega, kar je bilo roza. Še nikoli nisem slišal za samoroge in mobilni telefoni niso obstajali." V Roza samorogih, Alexis Fernández, na Kubi rojen plesalec, nastopa skupaj s svojim sinom, kjer se izkušnje srečajo z mladostno razposajenostjo, predpostavljena spokojnost pa je preizpraševana skozi radovednost. Delo La Macane govori o ne vedno nezapletenih odnosih med generacijami. Impulz očeta in sina, da si delita oder, nastavlja občinstvu zrcalo: očetje, matere, sinovi, hčere. Roza samorogi so divje plesno gledališče, v katerem se srečata dve telesi.

La Macana je skupina s sedežem v Španiji, ki sta jo leta 2009 ustanovila Caterina Varela in Alexis Fernández. Caterina je plesalka, koreografinja, producentka in režiserka različnih projektov za promocijo uprizoritvenih umetnosti v Španiji, Alexis pa je priznani plesalec in koreograf kubanskega izvora. Mednarodno priznana avtorja sta prejela razne nagrade, nastopila v več kot 25 državah in sodelovala z različnimi evropskimi gledališči. Tiste, ki poznajo La Macano, čaka performans z močnim fizičnim materialom, skrbno poetiko in tesnim odnosom z občinstvom.
 

Medijski odzivi

Oče in sin, Alexis and Paulo Fernández /…/ se v 60 minutah na odru dotakneta drug drugega večkrat kot sva se jaz in moj oče v mojih 40 letih "tukaj". Kljub temu sem ga poklical, pa čeprav samo zato, da zaznam njegovo prisotnost. Nekatere povezave so obsojene ostati neoprijemljive. Kljub katarzičnemu učinku, ki ga je imela predstava name, je le-ta primerna za vse. Nenavadna, neverjetno fizična, resnično izjemno gledališče.

Pink Unicorns: Dancing with(out) my father.

Timbul, Alexey. 29.04.2021

Ustvarjalci, Caterina Varela, Samir Akika, Alexis Fernández, najdejo ravno pravšnjo mešanico plesa, gibanja, fizičnega gledališča in komike z duhovitim in optimističnim pridihom Karibov.

Pink Unicorns by La Macana. A vigorous and fun piece, which invites you to live.
Muñoz Díez, Luis. Revista Tarántula. 12.10.2019

V skladu z odloki vlade je udeležba na kulturnih dogodkih dovoljena osebam, ki s potrdilom dokažejo izpolnjevanje pogojev PCT: negativni rezultat testa SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur (HAG) oziroma 72 ur (PCR), polno cepljeni ali preboleli. Organizator kulturne prireditve je dolžan preveriti ali obiskovalci in nastopajoči izpolnjujejo pogoj PCT.

Pogoj ne velja za končne uporabnike, ki še niso dopolnili 18 let in se prireditve udeležijo skupaj s starši oziroma skrbniki. Upoštevati je potrebno priporočila glede vzdrževanja medosebne razdalje, pravilnega nošenja maske, higiene rok in higiene kašlja.

Platforma sodobnega plesa 2021 - Sobivanje - Uvodna stran