Platforma sodobnega plesa 2021 - Sobivanje

April Veselko

Padati v ljubezen

plesna predstava – premiera

Padati v ljubezen <em>Foto: Matic Ačko</em>
Foto: Matic Ačko

Plesna Izba Maribor, 2021

Predstava traja: 20 min

Avtorica in izvajalka plesa: April Veselko
Glasba: Joran Teraš – WRONG1DEA, April Veselko
Produkcija: Plesna Izba Maribor

Predstava se ukvarja z različnimi gibalnimi pristopi k padanju. Padanje simbolizira zaupanje, predanost, ranljivost, tveganje. Kako povezati temo ljubezni in medosebnih odnosov s konkretnim pojavom padanja. Avtorica je črpala navdih iz angleškega izraza falling in love, "padati v ljubezen", ki po njeno na čudovit način opiše zaljubljanje. Preplet fizičnega občutka z abstraktnim konceptom človeškega čustvovanja. Skozi gibalno raziskavo se avtorica posveča kontrastu med padanjem kot collapse (zrušiti se) in padanjem kot surrender (predati se čemu). Padanje in zaljubljanje kot dejanje, ki mu dopustimo, da se zgodi, potem pa uide iz kontrole.

April Veselko je plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja. Leta 2016 je zaključila izobraževanje Dance's Start Up na Leggere Strutture Art Factory v Bologni v Italiji, leta 2018 pa MoDem PRO pod okriljem kompanije Zappalà Danza v Catanii na Siciliji. Ustvarila je več avtorskih projektov pod produkcijo Zavoda Federacije (Dvomine – 2010, Ostro in Slano – 2012, Fleš – 2017), KD Center Plesa Maribor (Breze – 2018) in Scenario Pubblico (Dream Room – 2018). Sodelovala je z mednarodno uveljavljenimi koreografi (Matjaž Farič, Seiffedine Manai, Daniel Conant, Magdalena Reiter, Mattia Gandini, Gioa Maria Morisco, Gregor Luštek, Eduardo Torroja, Barbara Kanc). April je bila na tekmovanju OPUS1 kar šestkrat nagrajena z nagrado za najboljšo koreografsko idejo, leta 2017 s svojo miniaturo What does the body dream (Bodi Telo) prejela drugo nagrado na 3...2...1… DANCE! koreografskem tekmovanju v Krakovu na Poljskem in se leta 2019 uvrstila v finale koreografskega tekmovanja FKM v Beogradu.

V skladu z odloki vlade je udeležba na kulturnih dogodkih dovoljena osebam, ki s potrdilom dokažejo izpolnjevanje pogojev PCT: negativni rezultat testa SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur (HAG) oziroma 72 ur (PCR), polno cepljeni ali preboleli. Organizator kulturne prireditve je dolžan preveriti ali obiskovalci in nastopajoči izpolnjujejo pogoj PCT.

Pogoj ne velja za končne uporabnike, ki še niso dopolnili 18 let in se prireditve udeležijo skupaj s starši oziroma skrbniki. Upoštevati je potrebno priporočila glede vzdrževanja medosebne razdalje, pravilnega nošenja maske, higiene rok in higiene kašlja.

Platforma sodobnega plesa 2021 - Sobivanje - Uvodna stran