Platforma sodobnega plesa 2021 - Sobivanje

Alja Petric, Vasko Atanasovski

(Od)zven trenutka

zvočno/vokalni/glasbeni performans s plesno improvizacijo

(Od)zven trenutka <em>Foto: Jože Požrl</em>
Foto: Jože Požrl

Alja Petric in Vasko Atanasovski, 2017

Performans traja: 50 min

(Od)zven trenutka je neponovljiv eksperimentalni performans improvizirane glasbe, ki nastaja spontano v dialogu dveh glasbenikov. Jedro izražanja je kompozicija, sestavljena iz zvočnih tekstur, ki jih glasbenika nanizata in v improvizaciji spontano prepletata. Glasbeni ambient sloni na subtilnosti zvoka in melodij, ki v svoji konstelaciji prehajajo od minimalističnih glasbenih elementov do abstraktnih bučnih vrhuncev, ustvarjenih z zvokom gongov, bobnov in atonalnih miniatur ter njim v odgovor harmonično strukturiranih melodičnih linij.

Glasbenika v svojevrstnem slogu prepletata klasična glasbila (saksofoni, flavte, glas), ki smo jih vajeni v sodobnem evropskem glasbenem prostoru in tradicionalna zvočila drugih kultur (gongi, pojoče posode, ropotulje, zvončki), ki jih pogosteje zasledimo v meditativnih ambientalnih zasedbah.

Alja Petric, pevka rojena v Prekmurju, je svoje življenje po diplomi iz arhitekture (2012) usmerila v raziskovanje glasbene umetnosti, glasovno-zvočnih frekvenc in njihovega vpliva na človeka. Zaključila je študij jazzovskega petja in pedagogike na Privatni Univerzi Gustava Mahlerja v Celovcu. Je samozaposlena v kulturi in mentorica petja na Glasbeni šoli B.A.S.E. v Ljubljani. Njena glasbena raziskovanja segajo od interpretacije glasbenega izročila raznolikih kultur, do projektov uglasbene poezije, jazza in sodobnih eksperimentalnih zvočnih performansov. Od januarja 2018 aktivno sodeluje s skladateljico, pevko in producentko JUNEsHELEN v projektu Zvočne krajine – spevi & arije. Navdih pri svojem umetniškem ustvarjanju išče skozi zvočne pokrajine v naravi in vsakodnevno urbano življenje v prestolnici. Ta prostorska dvojnost ima širok nabor součinkovanja: od sodelovanja, prelivanja in prestopanja, do nasprotovanj ter konfliktnih položajev. V tem okviru raziskuje nastanek in obstoj zvoka, besede in melodije ter funkcijo njihove sporočilnosti.

Glasbenik in skladatelj, Vasko Atanasovski, je znan predvsem po transžanrskih sodelovanjih s svetovno znanimi jazz, rock, klasičnimi in tradicionalnimi glasbeniki ter mojstrskem pristopu do vseh glasbenih stilov. S svojo glasbo je prekrižaril sveta od Indije, Kitajske, Argentine, ZDA in Evrope, kjer je nastopil na mnogih imenitnih prizoriščih, kot so: Festival Ljubljana, Town Hall New York, Jazz festival Atene, Mednarodni jazz festival Münster, Sava Center Beograd, Sally Can't Dance festival Beijing, Mood Indigo Bombay, Niceto (Buenos Aires) in drugo. Sodeloval je tudi z imeni kot so Vlatko Stefanovski, Marc Ribot, Hindi Zahra, Living Colour, Gibonni, Tommy Emmanuel in mnogi drugi. Vasko je ustanovitelj številnih glasbenih zasedb in skladatelj za komorne, orkestralne in zborovske sestave ter za lutkovne, plesne in gledališke predstave. Do sedaj je izdal že 15 albumov, zadnjega pri svetovno priznani založbi MoonJune Records in prejel številne pozitivne mednarodne recenzije.

(Od)zven trenutka <em>Foto: Jože Požrl</em>
Foto: Jože Požrl
V skladu z odloki vlade je udeležba na kulturnih dogodkih dovoljena osebam, ki s potrdilom dokažejo izpolnjevanje pogojev PCT: negativni rezultat testa SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur (HAG) oziroma 72 ur (PCR), polno cepljeni ali preboleli. Organizator kulturne prireditve je dolžan preveriti ali obiskovalci in nastopajoči izpolnjujejo pogoj PCT.

Pogoj ne velja za končne uporabnike, ki še niso dopolnili 18 let in se prireditve udeležijo skupaj s starši oziroma skrbniki. Upoštevati je potrebno priporočila glede vzdrževanja medosebne razdalje, pravilnega nošenja maske, higiene rok in higiene kašlja.

Platforma sodobnega plesa 2021 - Sobivanje - Uvodna stran