Platforma sodobnega plesa 2021 - Sobivanje

Ana Romih

Lahkotnost

plesna predstava

Lahkotnost <em>Foto: Matija Lukić</em>
Foto: Matija Lukić

KUD Qulenium Ljubljana, KD Qulenium Kranj, Kino Šiška, 2021

Predstava traja: 40 min

Po predstavi sledi pogovor z ustvarjalko.

Ideja, koreografija, izvedba: Ana Romih
Dramaturgija: Jasmina Založnik
Glasba: Slavko Stojakovič (Veztax)
Svetovanje pri strukturiranju pesmi: Kaja Janjić
Zvok odrske postavitve: Jure Vlahovič
Video: Mato Marinček
Oblikovanje svetlobe: David Cvelbar
Svetovanje: Saša Lončar
Kostumografija: Tina Pavlin
Produkcija: KUD Qulenium Ljubljana
Koprodukcija: KD Qulenium Kranj, Kino Šiška
S podporo Mestne občine Ljubljana, Mestne občine Kranj, JSKD, Pionirski dom – center za kulturo mladih

Avtorico v solu Lahkotnost prvenstveno zanimajo taktike in strategije, s katerimi poskušamo povrniti telesu in misli nekaj tiste lahkotnosti v prisotnosti, ki jo običajno občudujemo pri otrocih, ter načini, ki nam omogočajo, da se odtrgamo od navlake, ki jo posamezniku nalaga hiter kapitalistični ustroj. Avtorica se poigrava z metodami, h katerim se zatekajo posamezniki, da bi se osvobodili bremenilnih spon. Uveljavljene pristope vzpostavi in prevaja v gibalni material, ga postopoma plasti in osvobaja šablonske recepture. Z vnosom ironije in humorja razbija enoplastno razumevanje ter popelje tudi gledalca v lahkotnejše stanje.

Ana Romih je koreografinja, plesna pedagoginja, plesalka in soustanoviteljica KUD Qulenium Ljubljana. Zaključila je plesno akademijo SNDO na Nizozemskem. Poleg plesa aktivno sodeluje pri organizaciji in izvedbi festivala Kalejdoskop v Kranju in v Ljubljani, deluje pa tudi kot samostojna ustvarjalka (koreografinja in plesalka). Za svoje delo je leta 2015 prejela zlato značko Mete Vidmar, s predstavo nastalo v soavtorstvu z Benom Novakom Koncert telesa je bila umeščena v tekmovalni program Gibanice 2018, s predstavo Biti jaz (2018) je prejela nagrado za koncept in avtorstvo na festivalu Transgeneracije 2019, njeno delo pa je bilo leta 2020 nagrajeno z listino Mete Vidmar. Plesne miniature, pri katerih nastopa v vlogi mentorice na plesnih tekmovanjih v Sloveniji (Pika Miga, Živa, Opus -1 plesna miniatura: državno in mednarodno tekmovanje) prejemajo zlata odličja.

V skladu z odloki vlade je udeležba na kulturnih dogodkih dovoljena osebam, ki s potrdilom dokažejo izpolnjevanje pogojev PCT: negativni rezultat testa SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur (HAG) oziroma 72 ur (PCR), polno cepljeni ali preboleli. Organizator kulturne prireditve je dolžan preveriti ali obiskovalci in nastopajoči izpolnjujejo pogoj PCT.

Pogoj ne velja za končne uporabnike, ki še niso dopolnili 18 let in se prireditve udeležijo skupaj s starši oziroma skrbniki. Upoštevati je potrebno priporočila glede vzdrževanja medosebne razdalje, pravilnega nošenja maske, higiene rok in higiene kašlja.

Platforma sodobnega plesa 2021 - Sobivanje - Uvodna stran